• Oisterwijksebaan 11a, 5018 TG Tilburg

  • gotilburg@gmail.com

Nieuws


Honden en dementerende ouderen

13 mrt GoTilburg 0 info

Als dementerende ouderen regelmatig met een hond activiteiten ondernemen, verbetert hun fysieke en mentale gezondheid. Dat blijkt uit een recent onderzoek van The University of Maryland in de Verenigde Staten naar de invloed die honden hebben op mensen die aan dementie lijden.
De ouderen die deelnamen aan het onderzoek, dat drie maanden duurde, leven in een zorginstelling en waren twee keer per week, gedurende 60 tot 90 minuten met een hond in de weer. Ze wandelden met de hond, borstelden hem, gaven hem eten en speelden met hem.

Verbeterde gezondheid
Het bleek dat de ouderen die dit programma volgden een betere fysieke gezondheid hadden, minder depressief waren en meer deden aan lichaamsbeweging dan de mensen die niet aan het programma meededen. Ook hun grove en fijne motoriek was verbeterd.
Een conclusie van het onderzoek kan zijn dat het voor ouderen dankzij de hond mogelijk is langer zelfstandig te blijven wonen, dus dat opname in een verpleeghuis uitgesteld kan worden.

Stimulerend en gezellig
De ouderen die deelnamen aan het programma vonden de omgang met de hond stimulerend en de activiteiten gezellig. Het onderzoek stond onder leiding van dr. Erika Friedmann, professor aan de University of Maryland.