• Oisterwijksebaan 11a, 5018 TG Tilburg

  • gotilburg@gmail.com

Nieuws


Ik ben een pup

28 mei GoTilburg 0 info

Ik ben een pup: dit betekent dat mijn intelligentie en leermogelijkheden hetzelfde zijn als die van een kind van 8 jaar.

Ik ben een pup: ik kauw op alles waar ik mijn tanden in kan krijgen. Zo onderzoek ik de wereld en leer die kennen. Het is aan jullie om mij duidelijk te maken waar ik op mag kauwen en waarop niet!

Ik ben een pup: ik kan mijn plas niet langer ophouden dan 1 à 2 uur. Ik kan niet voelen wanneer ik moet poepen, tot het er al uitkomt. Ik kan jullie echt niet vertellen dat ik “moet” en ik heb mijn blaas en darmen nog niet onder controle tot ik zo’n 6 maanden oud ben. Straf me niet als je me 3 uur geleden hebt uitgelaten en ik dan binnen plas. Dat is dan jouw schuld. Het is verstandig je te herinneren dat ik als pup “uit moet” na iedere maaltijd, na het spelen, na het slapen en daarnaast ook nog elke 2 à 3 uur. Als je wilt dat ik de hele nacht doorslaap, geef me dan geen water meer na 7 uur ’s avonds.

Ik ben een pup: wees geduldig met mij, ongelukjes zijn zo gauw gebeurd. Ik leer het op den duur heus wel een keer!

Ik ben een pup: ik speel graag, ik zal rondrennen, op denkbeeldige monsters jagen, je voeten en tenen “aanvallen”, achter ballen, kleine kinderen en andere honden aan rennen. Ik speel, dat is wat ik doe ! Wees niet boos op me, of verwacht dat ik rustig en bedaard ben en de hele dag slaap! Mijn spel is nuttig voor mij. Wees wijs en begeleid me in mijn spel met geschikt speelgoed en aktiviteiten, zoals achter een bal aanrennen en rustige trekspelletjes. Als ik je per ongeluk bijt, vertel me dan in mijn eigen taal dat ik dat doe en roep “ieieieieieie” ! Die boodschap kan ik begrijpen en ik laat dan onmiddellijk los. Dit is de manier waarop honden met elkaar communiceren. Als ik te wild word, negeer me dan gewoon een tijdje, of zet me in de bench met een speeltje.

Ik ben een pup: als je mij ruw behandelt zal ik opgroeien met angst. Begeleid mij daarom met aanmoediging en wijsheid. Als ik op iets verkeerds kauw zeg dan “Nee” en geef me iets waar ik wel op mag kauwen. Beter nog: ruim voorlopig alles op waar ik niet op mag kauwen. Ik zie het verschil niet tussen een oude en een nieuwe sok, of tussen een oude of een nieuwe schoen!

Ik ben een pup: ik ben een levend wezen, met gevoelens en instincten. Ze lijken veel op die van jou, maar niet helemaal. Hoewel ik geen mens in een hondenverpakking ben, ben ik ook geen gevoelloze robot, die op iedere gril van jou onmiddellijk kan reageren. Ik wil je echt ter wille zijn en een lid van je gezin en een deel van je leven zijn. Je hebt me aangeschaft omdat je een vriendje wilt, dus verban me niet naar de achtertuin als ik groter word. Vorm me met zachte hand tot het soort familielid dat je wilt, dat ik zal zijn.

Ik ben een pup: ik ben niet perfekt en ik weet dat jij dat ook niet bent, maar ik hou sowieso van jou. Dus alsjeblieft, leer alles over hoe je een pup verzorgt en traint. In boeken en op het internet kun je dat allemaal vinden. Leer over de karakteristieke eigenschappen van mijn ras. Het zal je inzicht geven en begrip over alles wat ik doe. Alsjeblieft, leer me de juiste omgangsvormen met liefde en geduld door met me naar een puppycursus te gaan.

Ik ben een pup: en meer dan alles wil ik van je houden, bij je zijn en je een plezier doen. Wil je de tijd nemen om uit te vinden hoe ik in elkaar steek? We zijn hetzelfde: jij & ik, in dat we allebei honger voelen, pijn en dorst, ongemak en angst. Maar tegelijkertijd zijn we ook verschillend en moeten we moeite doen om elkaars lichaamstaal, wensen en behoeften te begrijpen. Eens zal ik een knappe hond zijn, hopelijk eentje waar je trots op kunt zijn!

Ik ben een pup: eens zal ik groot genoeg zijn om je te verdedigen, als dat nodig is. Maar nu is het nog jouw taak om mij te beschermen tegen dingen die mij zouden kunnen kwetsen of ziek maken. Tot zolang ben ik heel erg afhankelijk van jou!