• Oisterwijksebaan 13a, 5018 TG Tilburg

  • 06 – 26 14 89 38

  • gotilburg@gmail.com

Nieuws


Vuurwerk

06 jan GoTilburg 1 info

Vuurwerk, ja het is weer dichterbij dan je denkt. Vuurwerk is prachtig. Het is voor veel mensen een mooie manier om het nieuwe jaar in te luiden. Je moet je wel realiseren dat honden hier anders over denken. Voor veel honden is de voor ons feestelijke afsluiting van het jaar in veel gevallen zeer beangstigend.

Wat kun je zelf doen? Met je eigen gedrag beïnvloed je ook het gedrag van je hond. Ook mensen reageren namelijk op vuurwerk. Je moppert bijvoorbeeld als kwajongens er al veel te vroeg mee beginnen. En misschien loop je boos naar het raam als het te dicht bij je huis is. Honden merken ook dat jij hierop reageert en dat kan hun angst versterken. Het bevestigt dat er iets aan de hand is wat je hond niet kan thuisbrengen. Zoiets zorgt vaak voor een angstgevoel bij je hond. Troosten mag, maar niet altijd.

Soms wordt ervan uitgegaan dat je een hond helemaal niet mag troosten als hij heel erg bang is. Je zou hem dan moeten negeren tot dit paniekerige gedrag over is. Gelukkig weten we nu wel beter. Want als een hond echt bang is, is zijn leervermogen tot nul gedaald. Hij leert dus niks van zijn gedrag. Je kunt hem dan het beste even troosten tot de stress is verdwenen, maar niet te overdreven. Als er dan weer een knal te horen is, aai je gewoon door en reageer je er verder niet op. Zo leer jij je hond aan dat hij bij jou veilig is.

Het is ook mogelijk dat je een hond hebt die bij de eerste knallen alleen maar kijkt hoe jij reageert. Dan is hij niet direct bang voor vuurwerk. Zolang jij rustig blijft, leert je hond dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Ga dus gewoon door waar je mee bezig bent en hoe moeilijk het ook is negeer je hond.

One thought on “Vuurwerk

  • froleprotrem says:

    Wonderful website. Lots of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks to your effort!

  • Leave a comment